Monday, May 8, 2017

PURPLE CARROT


APA ITU PURPLE CARROT ?


Purple carrot



Ianya adalah sumber terbaik Vitamin A dan mengandungi phytokimia termasuk carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yang mustajab iaitu bertanggungjawab pada warna merah menyala, biru dan ungu pada buah dan sayuran. Berry mengandungi banyak anthocyanins, terutama sekali blueberry yang mengandungi aktiviti antioksidan yang teramat tinggi.




Anthocyanins adalah antioksidan utama di dalam carrot yang berwarna ungu kuning dan ungu oren dan carrot ungu kuning mengandungi kapasiti antioksidan tertinggi diikuti oleh carrot ungu oren. Asid klorogenik adalah antioksidan paling banyak di dalam semua jenis carrot. Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan diabetes yang dikaitkan dengan pengambilan kopi.





Sejak kebelakangan ini, kajian telah menunjukkan anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi termasuk antioksidan, anti radang, anti microbial dan anti carcinogen. Tambahan pula, ia juga mempamerkan kesan pada saluran darah, platelet dan lipoprotein yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronari jantung.


Sebarang pertanyaan, konsultasi & order boleh hubungi saya di :

Dikda,
Call/ sms/ whatsapp : 014-8009939
FB : Shaida Fariza

No comments:

Post a Comment